Прогностичке вредности базних нивоа кортизола и односа неутрофила и лимфоцита у ЦОВИД-19: Прогностичке вредности почетне вредности кортизола у ЦОВИД-19 - Erturk Sengel, Buket; Tukenmez Tigen, Elif; Ilgin, Can; Korten, Volkan; Odabasi, Zekaver (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Позадина: Предвиђање тежине болести код ЦОВИД-19 је драгоцено за пружање одговарајуће потпорне неге раније и смањење смртности. Циљ нам је био да проценимо утицај основних вредности кортизола на тежину болести и проценимо корелацију између односа неутрофила и лимфоцита (НЛР) и нивоа кортизола.Методе: У овој ретроспективној студији упоредили смо прогностичку вредност почетне вредности НЛР, јутарњег кортизола, феритина и Ц-реактивног протеина (ЦРП) међу пацијентима са тешким и неозбиљним ЦОВИД-19. Односи су процењени Спеармановом корелацијом.Резултати: Од 167 пацијената, 63 (37,7%) је имало тешку болест, а њихови почетни нивои кортизола су били виши од оних у нетешкој групи (18,92 µг/дЛ према 13,8 µг/дЛ, п=0,011). Основни ниво кортизола и НЛР су имали вредности површине испод криве (АУЦ) од 0,62 (95% интервал поверења [ЦИ] 0,53-0,71) и 0,70 (ЦИ 95% 0,62-0,78) за предвиђање тешког ЦОВИД-19, респективно. Тешка болест је предвиђена код пацијената са почетном граничном вредностом кортизола ≥ 18,92 µг/дЛ (552 нмол/Л) са специфичношћу од 75,0%, осетљивошћу од 50,79%. Гранична вредност за НЛР првог дана била је ≥ 6,2, са специфичношћу од 93,27% и осетљивошћу од 32,79%. Основни нивои кортизола су показали значајну слабу-умерену позитивну корелацију са НЛР и нивоима ЦРП и феритина првог дана (р=0,33, р=0,29, р=0,28, респективно, п
Keywords: кортизол, ЦОВИД-19, однос неутрофила и лимфоцита, предвиђање, озбиљност