LOW PLATELETCRIT IS ASSOCIATED WITH REDUCED PROGRESSION – FREE AND OVERALL SURVIVAL IN CHRONIC LYMPHOCYTIC LEUKEMIA: Trombociti i hronična limfocitna leukemija - Ozbalci, Demircan; Alanoglu, Emine Guchan; Findos, Eda; Eroglu, Hande Nur (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
BACKGROUDPromene trombocita i srednjeg volumena trombocita (MPV) i patogeneze hronične limfocitne leukemije (CLL) su povezane sa različitim inflamatornim poremećajima. Procenjen je prognostički uticaj trombocita i MPV.METODENivoi MPV i trombocita u HLL i kontrolnoj grupi su upoređeni, a zatim kod pacijenata sa CLL, dodatne bolesti, broj leukocita, broj trombocita, laktat dehidrogenaza, Rai stadijum, opstanak bez progresije i ukupno preživljavanje, mutacije, ako ih ima, i hemoterapija, ako ih ima. , snimljeni su. Zatim je procenjen odnos između vrednosti MPV i trombocita i ovih parametara kod pacijenata sa CLL.REZULTATIUtvrđeno je da su vrednosti trombocita i trombocita značajno niže kod pacijenata sa CLL u odnosu na kontrolnu grupu (p