Klirens lidokaina kao farmakokinetički parameter metaboličke aktivnosti kod pacijenata sa oštećenjem jetre - Jovanović, Marija; Kovačević, Milena; Vezmar Kovačević, Sandra; Palibrk, Ivan; Bjelanović, Jasna; Miljković, Branislava; Vučićević, Katarina (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod Cilj studije bila je procena vrednosti farmakokinetičkih parametara lidokaina (LID) kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre i procena promene farmakokinetičkih parametara u odnosu na vreme nakon hirurške intervencije.Metodologija Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre bili su podvrgnuti testu pre, 3. i 7. dana nakon intervencije. LID je primenjen u pojedinačnoj i.v. dozi od 1 mg/kg. Uzorci krvi su sakupljeni 15, 30 i 90 minuta nakon primene leka. Za izračunavanje farmakokinetičkih parametara primenjena je neprostorna analiza.Reultati Studijom je obuhvaćeno 17 pacijenata sa dijagnozom ciroze i 41 pacijent sa tumorom jetre. Kod obe grupe pacijenata, vrednosti koeficijenata korelacije pokazuju najbolju korelaciju između klirensa (CL) i Child-Pugh skora (-0,693, p
Keywords: insuficijencija jetre; lidokain; farmakokinetika