Нивои прептина у серуму мајке у патогенези и дијагнози гестационог дијабетеса мелитуса: Прептин и гестацијски дијабетес мелитус - UTKU , Irem KIRAÇ; DEMIR , Esra; OZKAN , Hanişe; SAHTIYANCI , Berrak; EKINCI, Iskender; BUYUKKABA , Mitat; DURMUS, Sinem; AKARSU , Murat; TABAK , Omur; UZUN, Hafize (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Позадина: Гестацијски дијабетес мелитус (ГДМ) је метаболички поремећај који се јавља током трудноће који повећава смртност и морбидитет и мајке и фетуса. Истражили смо да ли постоји промена у циркулишућим нивоима прептина, новог пептида који се излучује из бета ћелија панкреаса, због ГДМ код трудница. Однос између нивоа прептина у серуму са инсулином и других метаболичких параметара је такође процењен код ових испитаника. Методе: Осамдесет пет пацијената са дијагнозом ГДМ и 89 здравих трудница са 75 мг оралним тестом толеранције глукозе (ОГТТ) је процењено у смислу нивоа прептина у серуму. Резултати: Нивои прептина у серуму ГДМ групе били су значајно виши од оних у контролној групи (п=0,001; п < 0,01). За граничну вредност мерења прептина од 335,3 нг/Л, осетљивост је била 97,65%, специфичност је била 87,64%, позитивна предиктивна вредност је била 88,3% и негативна предиктивна вредност је била 97,5%. Ризик од развоја болести је 294,273 пута већи код пацијената са нивоом прептина од 335,3 и више. Закључци: Сматрамо да је разлог за повећање нивоа серумског прептина у ГДМ вероватно одговор на глукозу. Садашњи резултати показују да прептин игра важну улогу у разјашњавању патологије ГДМ. Поред тога, потрага за практичним маркером за дијагнозу ГДМ-а сугерише да је мерење нивоа прептина обећавајуће.
Keywords: Гестацијски дијабетес мелитус, орални тест толеранције глукозе, прептин, инсулин