Rizik od razvoja multiple skleroze povezan sa oksidativnim stresom - Vasic, Marija; Topic, Aleksandra; Markovic, Bojan; Milinkovic, Neda; Dincic, Evica (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod: Multiplu sklerozu (MS) karakteriše zapaljenje, demijelinizacija i degeneracija aksona. Oksidativni stres (OS) igra značajnu ulogu u patogenezi bolesti. Cilj studije je bio da se ispita povezanost OS i pušenja na razvoj MS.Metode: Studija je obuhvatila 175 pacijenata sa relapsno-remitentnom multiplom sklerozom (RRMS) (76 muškaraca, 99 žena) i 254 zdrava ispitanika (81 muškarac i 173 žene). Biomarkeri oksidativnog stresa u serumu, ukupni antioksidativni status (TAS) i ukupni oksidativni status (TOS) određivani su spektrofotometrijski. Indeks oksidativnog stresa (OSI) je izračunat kao odnos TOS i TAS. Urinarni 8-okso-7,8-dihidro-2´-deoksiguanozin je određen HPLC-MS/MS i izražen kao 8 oksodG/kreatinin.Rezultati: Kod žena sa RRMS bili su viši TOS, OSI i 8-oksodG/kreatinin nego kod žena u kontrolnoj grupi. Grupa muškaraca sa RRMS je imala niži nivo TAS od muškaraca u kontrolnoj grupi. Veći nivo 8-oksodG/kreatinin je dobijen kod aktivnih, pasivnih i bivših pušača sa RRMS nego u kontrolnoj grupi sa istom izloženošću duvanskom dimu. Nezavisni prediktori MS su pasivno pušenje, povećan OSI i povećan nivo 8-oksodG/kreatinin u urinu.Zaključak: Naši rezultati pokazuju da parametre OS treba uključiti u procenu rizika za razvoj MS. Zbog veće osetljivosti na oksidativni stres, žene mogu biti izložene većem riziku od razvoja MS. Ovi podaci ukazuju na značaj uvođenje antioksidativne terapije kao komplementarnog lečenja pacijenata sa RRMS.
Keywords: multipla skleroza, oksidativni stres, indeks oksidativnog stresa, 8-okso-7,8-dihidro-2´-deoksiguanozin, ukupan antioksidativan status, ukupni oksidativni status.