POREĐENJE URINARNE NEUTROFILNE GELATINAZE UDRUŽENE SA LIPOKALINOM SA STANDARDNIM PARAMETRIMA U PRAĆENJU AKTIVNOSTI LUPUS NEFRITISA KLASA IV - Rabrenović, Dr sc. med. Violeta; Petrović, Milica; Rabrenović, Milorad (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod : Lupus nefritis  (LN) je jedna od najozbiljnijih komplikacija u razvoju  sistemskog eritemskog lupusa koja može nepovoljno  uticati na tok i prognozu ove autoimune bolesti. Zbog toga je praćenje efekta primenjene terapije, postizanje remisije odnosno praćenje aktivnosti LN i dalje veliki izazov za nefrologe. Cilj ove studije  bio je da poređenjem   biomarkera NGAL  u urinu  sa tradicionalno prihvaćenim parametrima za aktivnost  LN  ukažemo na značaj njegovog  određivanja kod ovih bolesnika.Metode: Studijsku grupu činilo je 40 pacijenata, koji su prospektivno praćeni u periodu od 4 meseca u okviru tri kontrolne vizite (nulta, prva i druga) na 2 meseca Prva grupa (20/40) pacijenata je imala aktivni LN (Grupa A), a drugu grupu  su činili pacijenti sa LN u remisiji (Grupa B). Ispitivani i poredjeni su parametri:  uk. proteini/s , albumini/s, C3,C4, anti  ds-DNA At, proteinurija 24h, ur.protein/kreatinin odnos -Upr/Cr, NGAL/u (imunohemijskom  metodom CMIA), klirens kreatinina.Rezultati:Poređenjem standardnih parametara  aktivnosti bolesti  i  NGAL/u  između grupa dobijena  je statistički značajna razlika (p
Keywords: lupus nefritis; aktivnost; neutrofilna gelatinaza udružena sa lipokalinom