Ishodi trudnoće i karakteristike novorođenčadi kod žena sa tiroidnim autoantitlima u folikularnoj tečnosti u postupku asistirane reprodukcije: Ishodi trudnoće i novorođenčadi u asistiranoj reprodukciji - Medenica, Sanja; Garalejic, Eliana; Abazovic, Dzihan; Bukumiric, Zoran; Paschou, Stavroula A.; Arsic, Biljana; Vujosevic, Snezana; Medjo, Bijana; Zarkovic, Milos (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod: Povišeni nivoi tiroidnih autoantitela u folikularnoj tečnosti (FF) kod žena sa tiroidnom autoimunošću (TAI) nalaze se u snažnoj korelaciji sa nivoima istih u serumu i mogu uticati na postimplantacioni razvoj embriona. Podaci iz literature govore o značaju primene  levotiroksina (LT4) u smislu smanjenja rizika od neželjenih ishoda trudnoće. Cilj studije je bio da se proceni ishod trudnoće i karakteristike novorođenčeta žena sa tiroidnim autoantitelima u FF u postupku asistirane reprodukcije (ART).Metode: Ispitivana populacija je uključila 24 žene sa potvrđenom kliničkom trudnoćom, 8 TAI pozitivnih i 16 TAI negativnih žena. LT4 suplementacija je primenjena kod 20,8% pacijentkinja, pozitivnih na TAI.Rezultati: Ishodi u trudnoći bili su: stopa blizanačke trudnoće 41,7%, stopa ranih sponatnih pobačaja 8,3%, stopa kasnih sponatnih pobačaja 4,2%, stopa prevremenog porođaja 16,7%, stopa terminskog porođaja 70,8%, stopa živorođenosti 96,0%. Postojala je značajna razlika vrednostima antitela na Tg u serumu i u FF (p
Keywords: asistirana reproduktivna tehnologija; folikularna tečnost; trudnoća; tiroidna autoimunost