INTERAKCIJE eNOS I ACE GENA I DUVANSKOG DIMA U HRONI^NOJ OPSTRUKTIVNOJ BOLESTI PLU]A: eNOS i AKE geni i duvanski dim u HOBP - Stankovic, Marija; Djordjevic, Valentina; Tomovic, Andrija; Nagorni-Obradović, Ljudmila; Petrović-Stanojević, Nataša; Kovač, Mirjana; Radojković, Dragica (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod: Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je složeno oboljenje sa nerazjašnjenom genetičkom osnovom. Smatra se da su interakcije genetičkih i ssredinskih faktora ključne u HOBP. S‘toga je naš cilj bio da ispitamo interakcije gena za endotelijalnu azot-monoksid sintazu (eNOS) i angiotenzin konvertujući enzim (AKE) i duvanskog dima u HOBP.Metode: eNOS G894T i AKE ID varijante su analizirane kod 322 HOBP pacijenta i kontrola iz Srbije. Uticaj varijanti na HOBP je ispitan logističkom regresijom. Interakcije između eNOS, AKE i duvanskog dima u HOBP su ispitane korišćenjem modela slučaj-kontrola. Interakciaj između gena je analizirana in silico.Rezultati: Prema ovoj studiji eNOS G894T i AKE ID varijante nemaju uticaj na HOBP. Gen-gen interakcija između eNOS TT i AKE D je identifikovana (p=0.033) u HOBP. Ova interakcija se ostvaruje u okviru složene mreže biohemijskih puteva. Gen-sredina interakcija između eNOS T i duvanskog dima (p=0.013), i AKE II i duvanskog dima (p=0.009) su detektovane u HOBP u ovoj studiji.Zaključak: Ovo je prvo istraživanje u kome su otkrivene interakcije između eNOS i AKE gena i duvanskog dima u HOBP što doprinosi našem razumevanju genetičke osnove HOBP i razvoju adekvatnog tretmana.