Повезаност концентрације ирисина у серуму и исхемијског можданог удара: од етиологије до клинике: Ирисин у серуму и исхемијски мождани удар - ÇALIK, Mustafa; Sengul , Yildizhan; Gürkan , Zahide Mail; Hintoğlu , Deniz; Mısırlıoğlu, Naile Fevziye; Uzun, Hafize (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Циљ: Истражити однос између нивоа ирисина у серуму и класификације подтипа акутног исхемијског можданог удара, скале Националног института за здравствени мождани удар (НИХСС) и модификованог Ранкиновог скора (мРС) у тренутку отпуштања из болнице код турских пацијената који су имали први акутни исхемијски мождани удар (АИС). Методе: Наша студија је започета регрутовањем 180 пацијената који су се пријавили у наше одељење хитне помоћи са дијагнозом АИС од маја 2021. до новембра 2021. Ова студија је осмишљена као проспективна студија пресека. Резултати: Утврђен је значајан однос између нивоа ирисина у серуму и етиолошких фактора исхемијског можданог удара (ТАОСТ) (п=0,017). Повећани нивои ирисина у серуму откривени су код пацијената без неуролошких дефицита са вредношћу локализације од оних са њим (п
Keywords: Акутни исхемијски мождани удар, ирисин, скала можданог удара Националног института за здравље, етиологија