Antifosfolipidna antitela kod zdravih sredovečnih stanovnika Srbije: preliminarni rezultati - Becarevic, Mirjana; Jovičić, Snežana; Ignjatović, Svetlana; Mirković, Duško (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod: Analiza prevalentnosti IgG i IgM izotipa antikardiolipinskih (aCL) i anti- β2glikoprotein I (aβ2gpI) At kod zdravih sredovečnih stanovnika Srbije je bila glavni cilj naše studije. Dodatno, analizirali smo potencijalnu povezanost gore-navedenih At sa serumskim proteinima i lipidima/lipoproteinima.Metode: 40 zdravih ispitanika je bilo uključeno u našu studiju. Gojaznost (BMI ≥ 30 kg/m2) je uočena kod 8/40 (20%) osoba. Titri analiziranih antitela su utvrđivani ELISA testom.Rezultati: Prevalentnost IgG i IgM aβ2gpIAt je bila 5% i 12.5%, redom, dok je prevalentnost IgM aCL bila 10%. Nivoi IgG aβ2gpI At su se značajno razlikovali između ispitanika sa i bez hipertrigliceridemije (Mann-Whitney, P = 0.014). Značajne razlike u hsCRP koncentracijama uočene su između osoba sa povišenim nivoima IgM aCL At i onih sa referentim vrednostima (Mann-Whitney, P = 0.028).Zaključak: Dislipidemija i BMI ≥30 su bili povezani sa aPL At uprkos njihovoj niskoj prevalentnosti, i zato korekcija BMI i lipidnog statusa bi bila korisna u redukciji ili eliminaciji predispozirajućih faktora koji mogu da izazovu trombotički događaj kod inače zdravih sredovečnih ispitanika. Obimnije nacionalne studije su neophodne da bi potvrdile naše nalaze.