Suplementacija magnezijuma i status gvožđa kod studentkinja: studija intervencije: Suplementacija magnezijuma i status gvožđa - Milinković, Neda (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod: Literaturni podaci ukazuju na benefit suplementacije magnezijumom (Mg). Cilj ove studije bio je da se ispita uticaj kratkotrajne suplementacije Mg na status gvožđa kod zdravih žena.Metode: Sto zdravih studentkinja Univerzitet u Beogradu - Farmaceutskog fakulteta je učestvovalo u istraživanju tokom jedanaest dana intervencije. Studenti su uzimali preparate Mg sa istom dozom aktivne supstance. U serumu je određivano gvožđe, nezasićen kapacitet vezivanja gvožđa (UIBC), ukupan kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC), ukupan Mg (tMg), jonizovni Mg (iMg), kompletna krvna slika, met-, karboksi- i oksi-hemoglobin (metHgb, COHgb, O2Hgb). Transferin i saturacija transferina (SAT) su izračunati ručno. Povezanost analiziranih biohemijskih parametara je ispitana pomoću polinomalne regresije. Za procenu međuzavisnosti između analiziranih parametara korišćena je analiza glavnih komponenti (PCA).Rezultati: Utvrđen je statistički značajan trend promene О2Hgb (%) po tertilima koncentracija iMg (P = 0,029). Ukupan Mg je dostigao značajnu pozitivnu korelaciju sa SAT pri koncentracijama većim od 0,9 mmol/L, nakon 11 dana intervencije (R2 = 0,116). Jonizovani Mg u koncentraciji većoj od 0,6 mmol/L pozitivno korelira sa SAT i gvožđem (R2 = 0,214; 0,199, redom). PCA analizom je pokazana varijabilnost od 64,7% za dve ose nakon 11 dana.Zaključak: Suplementacija Mg dovodi do poboljšanja određenih parametara statusa gvožđa čak i kod pojedinaca sa optimalnim nivoima ovih parametara. Međutim treba biti oprezan pri suplementaciji Mg, a dodatno je neophodno i laboratorijsko praćenje ovih interakcija.
Keywords: magnezijum; suplementacija; status gvožđa; žene, studenti