Nishodna regulacija MAPK/MAK/MRK preklapajuće kinaze 1 u mononuklearnim ćelijama periferne krvi pedijatrijskih pacijenata sa tipom 1 dijabetesa melitusa - Sopić, Miron; Ninić, Ana; Ostanek, Barbara; Bojanin, Dragana; Milenković, Tatjana; Munjas, Jelena; Mihajlović, Marija; Vekić, Jelena; Marc, Janja; Spasojević-Kalimanovska, Vesna (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Dijabetes melltus tip 1 (T1DM) predstavlja jedan od najčešćih endokrinih poremećaja kod dece. Autoreaktivnost T limoficta prema  β-ćelijama pankreasa je pod uticajem značajnih promena u njihovom metabolizmu. Mammalian target of rapamycin (mTOR) je značajan intracelularni regulator metabolizma i ćelijskog razvoja. MAPK/MAK/MRK preklapajuća kinasa 1 (MOK1) predstavlja jedan od slabo proučavanih regulatora mTOR. Cilj studije je bio da se ispita da li su nivoi iRNK MOK1 i mTOR u monunklearnim ćelijama periferne krvi pedijatrijskih pacijenata sa T1DM različiti u odnosu na zdrave ispitanike.U ovoj studiji su učestvovala 172 adolescenta sa T1DM i 36 zdravih ispitanika koji su činili kontrolnu grupu (KG). Nivoi iRNK MOK1 i mTOR u mononuklearnim ćelijama periferne krvu su određeni kvantitativnim PCR-om.Pacijenti sa T1DM su imali značajno niže nivoe iRNK MOK1 u odnosu na KG (P=0,018), dok razlike u nivoima iRNK mTOR nisu bile značajne (P=0,891). U grupi pacijenata sa T1DM uočena je značajna korelacija između MOK1 i godina starosti, indeksa telesne mase, nivoa triglicerida i mTOR, kao i između mTOR i indeksa telesne mase i sistolnog krvnog pritiska. Pacijenti sa T1DM koji su imali prekomernu telesnu masu imali su značajno niže vrednosti iRNK MOK1 (P=0,034) i mTOR (P=0.017) i značajno više nivoe sistolnog krvnog pritiska (P
Keywords: Dijabetes mellitus tip 1; Mammalian target of rapamycin; MAPK/MAK/MRK prekalapajuća kinaza 1