Преоперативни однос преалбумина и фибриногена предвиђа исходе преживљавања код пацијената са хепатоцелуларним карциномом након ресекције јетре - haixi, Yan; shuaishuai, chen; qiong, Yang; linling, cai (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Циљ: Циљ ове студије је да се процени клиничка примена преоперативног односа преалбумин-фибриноген (ПФР) у клиничкој дијагнози и прогностичкој вредности пацијената са хепатоцелуларним карциномом (ХЦЦ). Методе: Ретроспективно су анализирани клинички и лабораторијски подаци 269 пацијената са ХЦЦ на хируршком лечењу од јануара 2012. до јануара 2017. године у болници Таизхоу. Цоков регресијски модел коришћен је за анализу корелације између ПФР-а и других клиничкопатолошких фактора у укупном преживљавању (ОС) и преживљавању без болести (ДФС). Резултати: Цокова регресијска анализа показала је да су ПФР (коефицијенти ризика [ХР] = 2,123; 95% интервал поверења [95% ЦИ], 1,271–3,547; П = 0,004) независни фактори ризика који утичу на ОС пацијената са ХЦЦ. Даље, на основу ових фактора ризика направљен је номограм. Статистика индекса Ц за номограм ОС била је 0,715. Закључак: Номограми засновани на ПФР могу се препоручити као исправан и стварни модел за процену прогнозе за пацијенте са ХЦЦ.