OSETLJIVOST TRI TESTA ZA ODREĐIVANJE ANTITELA NA RECEPTOR ZA TIREOSTIMULIŠUĆI HORMON U ORBITOPATIJI POVEZANOJ SA TIROIDNOM ŽLEZDOM: Osetljivost TSH-R-At testova u TAO - Sarić Matutinović, Marija; Diana, Tanja; Nedeljković Beleslin, Biljana; Ćirić, Jasmina; Žarković, Miloš; Perović Blagojević, Iva; Kahali, Džordž J; Ignjatović, Svetlana (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod i ciljevi: Autoantitela na receptore tireostimulišućeg hormona (TSH-R-At) su nezamenljivi biomarkeri u laboratorijskoj proceni orbitopatije povezane sa tiroidnom žlezdom (TAO). U studiji je procenjena klinička osetljivost tri različita testa za određivanje TSH-R-At kod pacijenata sa TAO.Metode: U studiju je uključeno 87 uzastopnih pacijenata sa TAO i njihovi uzorci seruma su analizirani paralelno, upotrebom sva tri testa. Za merenje ukupne i vezujuće koncentracije TSH-R-At korišćeni su ECLIA imunohemijski test kompetitivnog vezivanja i ''sendvič'' hemiluminiscentni imunotest, dok je njihova funkcionalna aktivnost određena primenom metode stimulatornog ćelijskog biološkog testa, odnosno bioeseja (TSAb).Rezultati: U poređenju sa dva vezujuća imunotesta (ECLIA p
Keywords: orbitopatija povezana sa tiroidnom žlezdom; antitela na receptor za tireostimulišući hormon; bioesej; ''sendvič imunohemijski test; ECLIA kompetitivni imunohemijski test