Povezanost nivoa adiponektina i rezistina u serumu sa ozbiljnošću jetrene fibroze kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom B - Čustović, Nerma; Rašić, Senija (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod: Novija istraživanja usko su povezala adipocitokine sa progresijom upale i fibroze jetre u bolesnika sa bezalkoholnom bolesti jetre. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi odnos serumskog nivoa adiponektina i rezistina sa težinom fibroze jetre u pacijenata sa hroničnim hepatitisom B (CHB), ovisno o trajanju antivirusne terapije.Metode:Presečna studija obuhvatila je 75 pacijenata sa HHB podeljenih u dve grupe: T1 grupa (na antivirusnoj terapiji do 2 godine) i T2 grupa (na antivirusnoj terapiji preko 2 godine). Kontrolnu grupu činilo je 40 zdravih osoba. Serumske koncentracije adiponektina I rezistina procenjene su ELISA metodom, dok je stepen fibroze jetre određen pomoću FIB-4 i APRI skora.Rezultati:Više vrednosti koncentracije rezistina u serumu potvrđene su u pacijenata sa HHB u poređenju sa zdravim kontrolama. Srednji nivo serumskog rezistina bio je značajno viši u grupi pacijenata sa većim FIB-4 skorom (9.12 ± 3.39 prema 5.58 ± 3.36 ng/mL, p = 0.001), kao I većim APRI skorom (17.45 ± 3.96ng/mL prema 4.82 ± 1.11 ng/mL, p = 0.001). Nađena je pozitivna korelacija između serumskog nivoa rezistina i stepena fibroze jetre (p
Keywords: adipocitokini, APRI, FIB-4, hepatitis B