Indirektna procjena referentnih intervala za parametre štitne žlijezde upotrebom ADVIA Centaur XP analizatora - Mirjanić-Azarić, Bosa (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod: Cilj ove studije bio je odrediti referentne intervale (RI) tireotropnog hormona (TSH), slobodnog tiroksina (FT4), slobodnog trijodotironina (FT3) i omjera FT3/FT4 indirektnom metodom procjene referentnih intervala.Metode: Analizirali smo 1256 dobijenih vrijednosti TSH, FT4 i FT3 u period  između 2017. i 2021.godine. Rezultate smo uzeli iz laboratorijskog informacijskog sistama.  Sva mjerenja su izvedena na Siemens ADVIA Centaur XP analizatoru pomoću hemiluminiscentnih imunohemijskih testova. Izračunali smo vrijednosti 2,5-og i 97,5-og percentila prema preporuci IFCC-a (CLSI C28-A3).Rezultati: Procijenjeni RI za TSH, FT4, FT3 i odnos FT3/FT4 bili su 0,34-4,10 mIU/L; 11,3-20,6 pmol/L; 3,5-6,32 pmol/L i 0,21-0,47. Utvrdili smo značajnu razliku između izračunatih RI za TSH i FT4 i onih koje preporučuje proizvođač. Također, vrijednosti FT3 bile su značajno veće u grupi mlađoj od 30 godina u odnosu na četvrtu deceniju (5,26 naspram 5,02, p = 0,005), petu deceniju (5,26 naspram 4,94, p = 0,001), šestu deceniju (5,26 naspram 4,87, p˂0,001), sedmu deceniju (5,26 naspram 4,79, p˂0,001) i grupu stariju od 70 godina (5,26 naspram 4,55, p˂0,001). Isto tako, za vrijednosti TSH i odnos FT3 / FT4 otkrili smo značajnu razliku (p
Keywords: referentni intervali, indirektne metode, parametri štitne žlijezde