PREVALENCA TRADICIONALNIH KARDIOVASKULARNIH FAKTORA RIZIKA ZA KORONARNU ARTERIJSKU BOLEST I POVIŠENOG FIBRINOGENA MEDJU AKTIVNIM VOJNIM LICIMA VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE: STUDIJA PRESEKA : Tradicionalni kardiovaskularni faktori fizika i povišen fibrinogen medju aktivnim vojnim licima vojske Srbije - Pandrc, Milena Slobodan; Ratković, Nenad; Perić, Vitomir; Stojanović, Maja; Kostovski, Vanja; Rančić, Nemanja (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod: Dobro je poznato da manje od 1% populacije postiže idealno kardiovaskularno zdravlje, kao i da 65% pacijenata nema konvencionalne biomarkere rizika pod kontrolom. Vojna služba ima svoje osobitosti koje mogu doprineti kardiovaskularnom riziku.Metod: Da bismo definisali ciljeve preventivne strategije, analizirali smo prevalenciju tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika za koronarnu arterijsku bolest i povišenog fibrinogena među aktivnim vojnim licima vojske Republike Srbije.Rezultati: Studija preseka obuhvatila je 738 osoba starijih od 20 godina, uglavnom između 31 i 40 godina. Srednja vrednost SBP -a za celu grupu bila je 122.39 ± 9.42 mmHg, a za DBP 79.94 ± 6.56 mmHg. Među ispitivanom populacijom 72.7% (533), imalo je prehipertenziju, a 13.8% (101) hipertenziju. Utvrđeno je da se i telesna masa i indeks telesne mase među posmatranim starosnim podgrupama povećavaju sa godinama pacijenata, kao i vrednosti ukupnog holesterola. Vrednosti HDL holesterola takođe su se statistički značajno razlikovale među starosnim podgrupama, pri čemu je udeo pojedinaca sa HDL-om manjim od 1,5 mmol / L u svim podgrupama bio oko 85%, dok je jedino u starosnoj grupi od 41-50 godina bio niži, 76,4%. LDL holesterol, kao i udeo pojedinaca koji su imali LDL ≥3,5, raste sa starenjem pacijenata, a identičan trend je zabeležen i kod triglicerida. Sa starenjem, nivo fibrinogena se povećava.Zaključci: Dobijeni rezultati koji se odnose na kardio i cerebrovaskularne faktore rizika bi mogli doprineti stvaranju novog pristupa u primarnoj prevenciji u ovih kategorija bolesnika.
Keywords: tradicionalni kardiovaskularni faktori rizika, koronarna arterijska bolest, fibrinogen, aktivna vojna lica