Процена грешака у процесу лабораторијског испитивања и лабораторијским информационим системима: Евалуација процеса лабораторијског испитивања и ЛИС - Yusof, Maryati; Arifin, Azila (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Увод:Процес лабораторијског испитивања састоји се од пет фаза анализе које садрже укупни оквир процеса испитивања. Активности у лабораторијским процесима, укључујући и испитивање, подложне су грешкама и утичу на употребу лабораторијских информационих система. Ова студија покушава да идентификује факторе грешке који се односе на употребу система и прву и последњу фазу процеса лабораторијског испитивања користећи предложени оквир познат као укупни процес испитивања - лабораторијски информациони системи.Материјали и методе:Спровели смо квалитативну студију случаја у две приватне болнице и медицинској лабораторији. Податке смо прикупљали користећи интервјуе, запажања и методе анализе докумената који укључују лекаре, медицинске сестре, службеника за информационе технологије и особље лабораторије. За анализу података користили смо предложени оквир и алате за леан проблем, а то су Мапирање струјања вредности и А3.Резултати: Грешке у лабораторијским информационим системима и процесу лабораторијског испитивања приписане су неиспуњавању корисничких захтева, лошој сарадњи између јединице за информациону технологију и лабораторији, недоследности дизајна софтвера у интеграцији система, грешкама током преноса података између система и недостатку мотивације у употреба система. Фактори грешке повезани су са елементима развоја система, наиме латентним кваровима који су значајно утицали на квалитет информација и употребу система. Грешке у развоју система такође су приписане лошем квалитету услуге.Закључак:Комплексни лабораторијски поступак испитивања и лабораторијски информациони системи захтевају ригорозну процену како би се смањиле грешке и обезбедила сигурност пацијента. Предложени оквир и Леан приступ применљиви су за процену процеса лабораторијског испитивања и лабораторијских информационих система на ригорозан, свеобухватан и структуриран начин.
Keywords: грешка; евалуација; оквир; лабораторијски информациони системи; Нагнути; укупан процес испитивања; социјално-технички