ZNAČAJ ODNOSA IZMEĐU POLIMORFIZAMA GENA PROINFLAMATORNIH CITOKINA I FOLIKULOSTELATNIH ĆELIJA HIPOZIFE ZA DUGOVEČNOST ČOVEKA - Čukuranović Kokoris, Jovana (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Uvod: Fokus ove studije bio je na analizi odnosa između polimorfizama gena proinflamatornih citokina (faktor tumorske nekroze α-TNF-α; interleukin 6-IL-6; i interleukin 1β-IL-1β), morfologije neendokrinih folikulo-stelatnih (FS) ćelija hipofize, pola i starosti. Metode: Istraživanje je obuhvatilo 20 kadavera (10 muškaraca i 10 žena) podeljenih u dve grupe: od 51 do 70 godina starosti (grupa I) i preko 70 godina starosti (grupa II). Hipofize su prikupljene tokom rutinske autopsije. Izolovane hipofize kadavera oba pola su pripremljene korišćenjem rutinskih histoloških tehnika. Na presecima hipofize debljine 5 µm, FS ćelije su imunohistohemijski obojene korišćenjem primarnog poliklonskog anti-S100 (1:400) antitela, vizualizovane DAB-om i analizirane svetlosnom mikroskopijom pri uvećanju od 40 puta. Stereološka analiza je izvršena korišćenjem programa ImageJ. Za genotipizaciju jednonukleotidnih polimorfizama (SNP) TNF-α, IL-1β i IL-6 korišćena je PCR-RFLP metoda. Rezultati: Morfologija FS ćelija u drugoj starosnoj grupi pokazala je da su nepravilnog oblika, brojnije, pojedinačne ili u grupama i značajno (p˂0,05) veće (2,23 puta) u poređenju sa grupom I. Analiza jednonukleotidnih polimorfizama (SNP) nije pokazala korelaciju između SNP-ova ispitivanih gena i morfologije FS ćelija. Zaključci: Zaključeno je da se kod ljudi oba pola zapreminska gustina FS ćelija povećava sa godinama i nije povezana sa genskim polimorfizmima TNFα, IL-1β i IL-6.