SCORE2 - Diabetes i kardiovaskularni rizik: Uvid u tradicionalne i netradicionalne biomarkere - Klisic, Aleksandra; Babovic, Batric; Milinkovic, Neda; Karakasis, Paschalis; Mercantepe, Filiz (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Uvod i cilj: Kardiovaskularne (KV) bolesti su glavni uzrok smrti kod dijabetes melitusa tipa 2 (T2DM). SCORE2-Dijabetes je nedavno razvijen algoritam koji poboljšava procenu KV rizika kod pacijenata sa T2DM. Cilj studije bio je da se ispita povezanost SCORE2-Dijabetesa i kliničkih i biohemijskih parametara kod osoba sa T2DM. Metode: Ukupno 106 pacijenata sa T2DM je uključeno u studiju preseka. Izračunat je SCORE2-Dijabetes (%), a povezanost sa kliničkim i biohemijskim parametrima je analizirana korišćenjem korelacione i logističke regresione analize. Rezultati: U multivarijantnoj logističkog regresionoj analizi, retinol-vezujući protein 4 (RBP4) (OR 1,08, 95% CI 1,03–1,13, p=0,001), albumin u urinu (UAE) (OR 1,01, 95% CI 1,00–1,01, p=0,023) i trigliceridi (TG) (OR 2,91, 95% CI 1,12–7,57, p=0,028) su nezavisno povezani sa SCORE2-Diabetes-om. ROC analiza je pokazala visoku dijagnostičku tačnost za UAE (AUC=0,894) i RBP4 (AUC=0,871), dok je TG pokazao umerenu tačnost (AUC=0,713) za identifikaciju pacijenata sa visokim kardiovaskularnim rizikom prema SCORE2-Diabetes-u. Zaključci: Povišeni RBP4 i UAE su nezavisno povezani sa povećanim SCORE2-Dijabetes-om. Uključivanje ovih biomarkera moglo bi da poboljša stratifikaciju kardiovaskularnog rizika kod dijabetesa tipa 2 i omogući ranu intervenciju. Potrebne su prospektivne studije kako bi se potvrdili takvi rezultati i procenili terapijski efekti.