Ćelije hipofize kod čoveka tokom starenja: imunohistološka i morfometrijska studija - Čukuranović Kokoris, Jovana; Kundalić, Braca; Pavlović, Miljana; Ugrenović, Slađana (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Uvod: Starenje je multifaktorski proces, koji neminovno dovodi do brojnih promena u životu svakog pojedinca. Kako se životni vek ljudi širom sveta produžio, naučnici su počeli da proučavaju mehanizme, koji bi omogućili kvalitetno i bezbedno starenje. Cilj pregleda je da ukaže na promene u ćelijama hipofize izazvane procesom starenja. Metode: Za pisanje ovog pregleda korišćena je elektronska pretraga literature kroz baze podataka PubMed i Google Scholar sa terminima starenje, histološki, ultrastruktura ćelija hipofize, a korišćena je i opcija „srodni članci”, kao i dodatna analiza autora i koautora članaka koji su neophodni za ovu vrstu publikacije. Rezultati: U ovom preglednom članku opisane su imunohistološke, ultrastrukturne i morfometrijske karakteristike adrenokortikotropnih (ACTH), somatotropnih (GH), gonadotropnih (LH) i folikulostelatnih (FS) ćelija hipofize tokom starenja, kod mladih (oko 47 godina) i starih (preko 70 godina) leševa. Zaključak: Opisane imunohistološke i morfometrijske karakteristike ćelija hipofize u ovoj reviji, ukazuju na značajno povećanje zapreminske gustine ACTH, GH i LH ćelija kod starih kadavera, što je pokazatelj pokušaja ovih ćelija da dovedu hipofizu u kakvu-takvu ravnotežu.