English - Dudašova Petrovičova, Olina; Đorđević, Brižita; Todorović, Vanja (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Fizička aktivnost ima značajan uticaj na redoks ravnotežu, pri čemu vrsta fizičke aktivnosti, njen intenzitet i dužina trajanja utiču na proizvodnju slobodnih radikala, uključujući reaktivne vrste kiseonika i azota. Povišen nivo slobodnih radikala može dovesti do oksidativnog stresa. Elitni sportisti, usled napornih treninga i često nedovoljno odmora, posebno su podložni oksidativnom stresu, što može negativno uticati na njihovo zdravlje i sportske performanse. Superoksid dismutaza (SOD) biljnog porekla, kombinovana sa glijadinom izolovanim iz pšenice, je relativno novi dijetetski suplement poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Cilj ovog preglednog rada bio je da se procene efekti suplementacije kombinacijom SOD/glijadin kod sportista. Ispitali smo uticaj ove suplementacije na parametre redoks status, inflamacije, oštećenja mišića i sportske performanse. Generalno, analiza podataka ukazala je na određen nivo povoljnog uticaja na sve posmatrane parametre zdravlja i performansi sportista. Čini se da efekti suplementacije zavise od vrste sporta, statusa utreniranosti sportiste i dizajna studije suplementacije. Međutim, objavljeno je veoma malo studija na ovu temu; stoga su potrebna dalja istraživanja kako bi se razjasnile potencijalne koristi suplementacije SOD/gliadinom u populaciji sportista. Buduće studije bi trebalo da uključe veći broj učesnika uz suplementaciju u kontrolisanim uslova sa standardizovanim režimima doziranja, omogućavajući robusnije, uporedljivije i pouzdanije rezultate.