Kardiometabolički parametri i novi hematološki indeksi kod žena sa migrenom: Novi hematološki indeksi i migrena - Klisic, Aleksandra; Tmusic, Ana (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Cilj: Patofiziološki aspekt migrene nije do kraja rasvetljen. Pretpostavlja se da se inflamacija nalazi u osnovi ovog oboljenja. Cilj istraživanja je da se ispitaju metabolički i novi hematološki parametri kod pacijenata sa migrenom. Metode: U istraživanje je uključeno ukupno 50 žena kod kojih je dijagnostikovana migrena. Ispitanice su regrutovane u bezbolnim periodima, tj. između napada bola. Kontrolnu grupu činilo je 25 zdravih žena, uparenih po godinama starosti. MIDAS skor (engl. Migraine Disability Assessment score) je izračunat. Rezultati: Žene sa migrenom su imale veći nivo mokraćne kiseline (P=0,045) i veću aktivnost transaminaza, AST (P<0,001) i ALT (P=0,003). Uočen je statistički značajno niži broj neutrofila i RDW-CV (%), kao i veći broj trombocita i vrijednost PCT. Kada su u pitanju izvedeni hematološki parametri, NLR, dNLR, M-GLR i PDW/PCT su bili statistički značajno niži u grupi žena oboljelih od migrene u poređenju sa pripadnicama kontrolne grupe, dok je PNR bio značajno viši u grupi sa migrenom. Od ispitivanih hematoloških pokazatelja izdvojio se PNR koji je pokazao odličnu dijagnostičku tačnost (AUC=0,727), dok su ostali parametri (RDW, PLT, neutrofili, PDW/PCT, NLR, dNLR, M-GLR) pokazali dobru dijagnostičku tačnost (0,600<AUC<0,700). Najveći broj žena koje boluju od migrene (52,9%) je imao vrijednost MIDAS skora od 11-20. Kreatinin je pokazao dobru dijagnostičku tačnost u predviđanju visokog MIDAS skora (AUC=0,678). Zaključak: Žene koje boluju od migrene imaju nepovoljniji kardiometabolički status od zdravih žena. Parametri krvne slike i parametri izračunati iz njih imaju dobru dijagnostičku tačnost za oboljele od migrene, ekonomski su isplativi i lako dostupni.