NSE/GCS u perioperativnom periodu sedmog dana kao nezavisni prediktor ishoda u 90 dana kod pacijenata sa teškom traumatskom povredom mozga - Zhu, Chunying; Liqun; Wang, Huan; Zhang, Yingfu; Li, Wei (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Pozadina i ciljevi: Traumatska povreda mozga (TPM) može dovesti do sekundarnog oštećenja koje utiče na prognozu pacijenta. Neuron-specifična enolaza (NSE) u krvi je marker oštećenja nerava, dok skor na Glazgovoj skali kome (GKS) ukazuje na svest pacijenta. Odnos NSE prema GKS (NGR) tokom perioperativnog perioda može proceniti 90-dnevnu prognozu kod pacijenata sa teškom TPM. Metode: Ova studija je obuhvatila 63 pacijenta sa teškom TPM. Prikupili smo njihove kliničke i laboratorijske podatke pre prijema. Nakon prijema, pružili smo personalizovani sveobuhvatni tretman, uključujući analize krvi, interleukin 6 (IL-6), NSE, osmotski pritisak krvi (OSM), prokalcitonin (PKT) i D-dimer (DD). Procenili smo GKS skor 7. dana da bismo izračunali NGR. Koristeći logističku regresiju i ROC krivu, analizirali smo NLR0 pre prijema, i NSE7, GKS7 i NGR7 sedmog dana prijema. Rezultati: Pacijenti sa lošim ishodima u roku od 90 dana bili su stariji, imali su duže boravke u bolnici i pokazali su više nivoe NLR0 i IL-6 pri prijemu (svi P < 0,05). NLR0, NSE7, GCS7 skorovi i NGR7 nezavisno su predvideli loše ishode kod pacijenata sa teškom traumatičkom povredom mozga (TBI). NGR7 je pokazao jaku Pirsonovu r vrednost (r = -0,702, p < 0,0001) i najveću dijagnostičku tačnost za 90-dnevnu prognozu [površina ispod krive (AUC) = 0,932; 95% CI = 0,872-0,993, sa graničnom vrednošću od 4,69, osetljivošću od 86,49% i specifičnošću od 92,31%]. Pacijenti sa TBI sa višim NGR sedmog dana nakon prijema imali su veću verovatnoću da dožive nepovoljne neurološke ishode. Zaključak: NGR sedmog dana nakon prijema značajno predviđa ishode u roku od 90 dana kod pacijenata sa teškom TBI.