Redoks disbalans u neutrofilima u akutnom koronarnom sindromu - Dragojević, Ilija M; Mirić, Dijana; Kisić, Bojana; Puhalo Sladoje, Dragana; Popović, Ljiljana; Rašić, Dragiša (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Kratak sadržaj Uvod: Oksidativni stres ima ključnu ulogu u patogenezi akutnog koronarnog sindroma (AKS), a neutrofili doprinose oštećenju krvnih sudova preko produkcije reaktivnih kiseoničnih radikala i oksidanasa zavisnih od mijeloperoksidaze (MPO). Cilj istraživanja je bio da se ispitaju promene markera oksidativnog stresa i aktivnosti antioksidativnih enzima u neutrofilima pacijenata sa AKS u poređenju sa kontrolnim subjektima. Metod: Neutrofili su izolovani iz krvi 77 pacijenata sa AKS i 33 kontrolna subjekta. Oksidativni stres je procenjen merenjem konjugovanih diena, hidroperoksida i hloramina. Antioksidativni status je ocenjen određivanjem nivoa neproteinskih i ukupnih tiolnih grupa, kao i aktivnosti superoksid dismutaze (SOD), katalaze, glutation peroksidaze (GPx-1) i glutation reduktaze (GR). Takođe su određivane peroksidazna i hlorinišuća aktivnost MPO. Rezultati: U grupi pacijenata sa AKS zabeležene su značajno više koncentracije konjugovanih diena (p < 0,005), hloramina (p < 0,005), tiolnih grupa (p < 0,05), aktivnosti SOD (p = 0,05) i hlorinišuće aktivnosti MPO (p < 0,05). Nisu nađene značajne razlike u aktivnostima katalaze, GPx-1, GR i peroksidazne aktivnosti MPO. Značajne korelacije uočene su između markera lipidne peroksidacije i antioksidativnih parametara, naročito SOD i MPO hlorinišuće aktivnosti. Višestruka regresiona analiza identifikovala je SOD i hloramine kao nezavisne prediktore lipidne peroksidacije. Zaključak: Neutrofili pacijenata sa AKS pokazuju izražen redoks disbalans, karakterisan pojačanom lipidnom peroksidacijom, povećanim sadržajem tiola i povećanom hlorinišućom aktivnošću MPO. Ovi nalazi ukazuju na potencijal redoks parametara neutrofila kao biomarkera i terapijskih meta u AKS. Ključne reči: akutni koronarni sindrom , neutrofili, oksidativni stress