Oksidativni stres kod predgojaznih/gojaznih adolescenata: Oxidative stress in obesity - Bozovic, Marija; Ostanek, Barbara; Kotur-Stevuljevic, Jelena; Marc, Janja; Mercantepe, Filiz; Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Cilj: Patofiziološki mehanizam koji leži u osnovi gojaznosti i povezanih bolesti još uvek nije u potpunosti shvaćen. Mali broj studija koristio je sofisticirane statističke metode, kao što je analiza glavnih komponenti (PCA), da bi se ispitala veza između oksidativnog stresa, kardiometaboličkih biomarkera i gojaznosti kod adolescenata. Stoga smo imali za cilj da istražimo takvu vezu. Metode: U studiju je uključeno ukupno 68 adolescenata (tj. 34 su imali prekomernu težinu/gojaznost, a 34 su bile kontrolna grupa normalne težine usklađene po polu i starosti). Mereni su ukupni oksidativni status (TOS) i ukupni antioksidativni status (TAS), dok su njihovi odnosi izračunati, tj. prooksidativni skor [(TOS/TAS)*100] i antioksidativni skor (TAS/TOS). PCA je primenjena za smanjenje broja utvrđenih varijabli njihovim grupisanjem u faktore. Rezultati: Uočena je značajno veća koncentracija TAS, TOS i njihov prooksidativni odnos (TOS/TAS)*100, dok je antioksidativni skor TAS/TOS bio značajno niži kod predgojaznih/gojaznih adolescenata u poređenju sa vršnjacima normalne težine. TOS je bio najznačajniji prediktor statusa gojaznosti (P=0,001). PCA je izdvojila 3 ​​faktora povezana sa statusom gojaznosti: Faktor 1 (pol, kreatinin, mokraćna kiselina, ukupni bilirubin, TAS, obim struka i urea), Faktor 2 (ALT i AST) i Faktor 3 (starost, glukoza, ukupni proteini i TOS). Među njima, Faktor 2 (P=0,003) i Faktor 3 (P=0,003) su bili nezavisno povezani sa gojaznošću. Zaključak: Ova studija pruža dokaze o poremećenoj redoks homeostazi kod adolescenata sa gojaznošću. Gojaznost je usko povezana sa povećanim oksidativnim stresom i klasterom metaboličkih abnormalnosti. Važno je blagovremeno prepoznati faktore rizika i razviti strategiju za borbu protiv gojaznosti i pratećih bolesti.