Анализа фактора ризика за пре-дијабетес до дијабетеса међу кадровима у Хузхоуу: петогодишња ретроспективна студија: Faktori rizika za prelazak sa predijabetesa na dijabetes - Wu, Yan; Yao, Jun; Xing, Shitong; Zhang, Ying; Shen, Yan (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Циљ Анализирати факторе ризика од дијабетес мелитуса (ДМ) кроз петогодишњу ретроспективну студију кадрова предиабетес мелитус (Пре ДМ). Методе Кадрови који су били подвргнути физичком прегледу и којима је дијагностикован као пре-дијабетес у Првој народној болници града Хузхоу од априла 2019. до новембра 2024. изабрани су као предмети истраживања и прикупљене су њихове основне информације (старост, пол, индекс телесне масе итд. ), животни стил (исхрана, вежбање, пушење и пиће итд.), Породична медицинска историја, биохемијски показатељи (шећер у крви, липиди у крви, крвни притисак итд.) И други подаци. Прикупљени. Људи су подељени у две групе према томе да ли су развили дијабетес, а фактори ризика од дијабетеса одређени су униваријантном анализом и мултиваријантном логистичком регресијском анализом. Резултати Укључено је укупно 174 пре-дијабетичког кадра, а 30 њих је развило дијабетес. Униваријантна анализа показала је да постоје разлике у старости, индексу телесне масе, глукози у крви на тесту, триглицериду, мокраћној киселини, крвном притиску, липиду у крви, функцији јетре и недостатку вежбања бубрежне функције између две групе (П <0,05). Резултати мултиваријантне логистичке регресијске анализе показали су да су старост, БМИ, СБП, ТГ, ТЦ, БУН, ТБИЛ и АЛТ независни фактори ризика за развој дијабетеса у здравственој популацији пре дијабетичних кадрова у року од 5 година (П <0,05).Закључак Ова студија показује да су старост, БМИ, крвни притисак, ниво липида у крви, индекси функције јетре и бубрега и пол важни фактори ризика да се пацијенти са ПДМ развију у ДМ. Праћење и управљање овим факторима може умањити ризик од напредовања пацијената са ПДМ-ом. Ово пружа персонализоване предлоге здравственог управљања за ПДМ кадрове и здравствене људе, а такође пружа теоријску подршку за формулисање релевантних здравствених политика.