Улога односа неутрофила / лимфоцита (НЛР) и односа тромбоцита / лимфоцита (ПЛР) у раној дијагнози плућног мукоепидермоидног карцинома и њихов клинички значај: NLR and PLR in pulmonary mucoepidermoid carcinoma - Yang, Limin; Zhao, Cuicui; Lei, Wei (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Циљ: Плућни мукоепидермоидни карцином (ПМЕЦ) често се погрешно дијагностикује због недостатка специфичности клиничких симптома. Однос неутрофила / лимфоцита (НЛР) и однос тромбоцита / лимфоцита (ПЛР) користе се у дијагностици и прогностичкој процени различитих болести. Овај рад има за циљ да потврди помоћну дијагностичку вредност НЛР и ПЛР у периферној крви ПМЕЦ-а и израчуна неколико индекса како би се потврдила поузданост хипотезе. Методе: Укупно 26 пацијената са ПМЕЦ-ом уписано је као група случајева, а 156 здравих пацијената је изабрано као контролна група у овој студији према критеријумима укључивања и критеријумима искључења. Прикупљени су сви клинички подаци и сви испитаници су узимали крв из вена на тесту. Корелациона анализа НЛР, ПЛР и индикатора тумора била је у складу са нормалном дистрибуцијом помоћу Пеарсонове анализе. Кривуља радне карактеристике пријемника (РОЦ) коришћена је за израчунавање дијагностичке вредности НЛР и ПЛР. Резултати: Ниво НЛР и ПЛР значајно је повећан код пацијената са ПМЕЦ-ом у поређењу са здравим контролама (** П <0,001). ПЛР је био позитивно повезан са стадијумом пацијента [интервал поузданости 95 (ЦИ): 0,3408-0,7434; р = 0,4590, П <0,05], а НЛР је био независан од стадијума пацијента код ПМЕЦ пацијената [95 ЦИ: -0,1510-0,6479; р = 0,3002, П> 0,05]. НЛР је био позитивно повезан са величином тумора пацијента [95 ЦИ: 0,1929-0,7821; р = 0,5532, П <0,05], а ПЛР је био независан од величине тумора пацијента [95 ЦИ: -0,1298-0,6199; р = 0,2887, П> 0,05]. р Анализа РОЦ кривуље показала је да се НЛР и ПЛР могу користити као дијагностички показатељи за разликовање пацијената са ПМЕЦ-ом од нормалних људи. Закључак: НЛР и ПЛР тестови су једноставни, неинвазивни, јефтини и са великом усаглашеношћу пацијената. Као потенцијални маркери за скрининг ПМЕЦ пацијената, НЛР и ПЛР имају помоћну вредност за даље истраживање и истраживање и вреде их промовисати у клиничком окружењу.