MARKERI UPALE I IMUNOLOŠKE KOMPETENCIJE: PROCENA U RANOJ POSTOPERATIVNOJ FAZI KADIOHIRURGIJE KOJE UKLJUČUJE EKSTRAKORPOREALNU CIRKULACIJU: Markeri inflamacije i imunološke kompetencije - Mutevelić, Selma; Bajramović-Omeragić, Lejla; Šehić, Merima; Baljević-Spahić, Sumejja; Pehlivanović Kelle, Belma; Begović, Ermin; Hasanefendić, Berina; Mujičić, Ermina; Delić-Šarac, Marina; Batinić, Drago (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Da bismo stekli uvid u ulogu i važnost upalnih i imunoloških markera u sveobuhvatnoj proceni imunološkog odgovora pacijenta na hirurški zahvat, naša studija se fokusirala na istraživanje preoperativne i postoperativne dinamike serumskih nivoa SAA, CRP i udela HLA-DR+CD14+monocita, CD14+ monocita, and pro-inflammatornih monocita CD16+CD14+ kod pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji srca uz pomoć ekstrakorporalne cirkulacije (on-pump). Metode: U Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu provedena je opservacijska, prospektivna studija na 53 pacijenta podeljena u 3 starosne grupe: 50 – 59, 60 – 69 i 70 – 80 godina. Nivoi CRP i SAA u serumu su kvantitativno određeni imunonefelometrijom. Istovremeno je primenjena tehnologija protočne citometrije za merenje udela HLA-DR+CD14+monocita, CD14+ monocita, and pro-inflammatornih monocita CD16+CD14+ Rezultati: Izmerene vrednosti CRP, SAA, udeo monocita CD14+ monocita i udeo proinflamatornih monocita CD16+CD14+ su značajno povećane postoperativno u odnosu na preoperativne vrednosti (p<0,05). Udeo HLA-DR+CD14+monocita je niži postoperativno u odnosu na preoperativne vrednosti (p<0,001). Nadalje, nema značajnih polnih razlika u preoperativnim ili postoperativnim parametrima (p>0,05), sa izuzetkom preoperativnog udela monocita (CD14+) (p<0,05). Analiza starosnih razlika ukazuje da među definisanim starosnim grupama nije bilo značajnih promena u posmatranim preoperativnim i postoperativnim parametrima (p>0,05). Zaključak: Rano praćenje upalnih i imunoloških markera u postoperativnoj fazi moglo bi biti korisno za zdravstvene profesionalce za provođenje brzih intervencija usmjerenih na ublažavanje negativnih ishoda.