Nivoi seruma CA19-9 i CEA, nivoa seruma CAT, GSH, oksidovanog glutationa, 8-dihidro-2′-deoksigvanozina i F2-izoprostana kod pacijenata sa kolorektalnim karcinomom tretiranim Lactobacillusom: Randomizovano dvostruko slepo kontrolisano ispitivanje - Chen, Shiru; Ning, Weili; Zhang, Jiye; Wu, Zhenting; Zhou, Hang; Liu, Ying (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Pozadina: Oksidativni stres (OS) ima ključnu ulogu u progresiji kolorektalnog karcinoma (CRC). Predloženo je da Lactobacillus može biti potencijalni modulator OS-a. Ovo randomizovano kontrolisano ispitivanje imalo je za cilj da proceni efekte suplementacije Lactobacillusom na markere OS-a i povezane signalne puteve kod pacijenata sa CRC-om nakon operacije. Metode: Ukupno 76 pacijenata sa CRC-om bilo je uključeno i randomizovano u dve grupe: studijsku grupu (n=39), koja je primala suplementaciju Lactobacillusom, i kontrolnu grupu (n=37), koja je primala placebo. Intervencija je trajala šest meseci nakon operacije. Mereni su nivoi seruma katalaze (CAT), glutationa (GSH), oksidovanog glutationa (GSSG), 8-oxo-7,8-dihidro-2′-deoksigvanozina (8-oxodG) i F2-izoprostana (F2-IsoPs). Pored toga, signalni putevi NRF2/KEAP1, p38 MAPK i JNK procenjeni su putem western blot analize. Rezultati: Nakon suplementacije Lactobacillusom, nivoi serumskog CEA su se značajno smanjili, dok su nivoi CA19-9 ostali nepromenjeni. Analiza markera OS-a pokazala je povećane nivoe CAT, GSH i F2-IsoPs, kao i smanjene nivoe GSSG i 8-oxodG u studijskoj grupi u poređenju sa kontrolnom grupom. Rezultati western blot analize pokazali su da su nivoi proteina NRF2, ASK1, MKK3, p-p38 i MKK4 značajno smanjeni nakon intervencije Lactobacillusom, dok su nivoi KEAP1 i p-JNK ostali nepromenjeni. Zaključci: Oralna administracija Lactobacillusa tokom šest meseci smanjila je nivoe markera OS-a i inhibirala signalne puteve NRF2/KEAP1, p38 MAPK i JNK kod pacijenata sa CRC-om nakon operacije. Ovi nalazi sugerišu da Lactobacillus može doprineti upravljanju CRC-om modulacijom oksidativnog stresa.