Статус витамина Д међу трудницама Северне Македоније: процена стопе недостатка и придруженог фактора ризика: Концентрација витамина Д међу трудницама Северне Македоније - Atanasova Boshku, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Циљ. Витамин Д је есенцијални витамин који игра кључну улогу у одржавању укупног здравља. Током трудноће, потражња за витамином Д се повећава како би се подржале растуће потребе фетуса. Недостатак витамина Д је веома распрострањен код трудница широм света. Циљ нашег истраживања био је да се процени стопа недостатка витамина Д код трудница у Републици Северној Македонији, заједно са факторима утицаја. Материјали и методе: Спровели смо проспективну студију на случајно одабраним трудницама са различитим индексом телесне масе иу две различите сезоне међу корисницима и не-корисницама витаминских суплемената. Резултати: Укупно 309 трудница старијих од 18 година регрутовано је од августа 2022. до јануара 2023. године, са просечном концентрацијом витамина Д од 38,9 (36,6-40,2) нмол/л. У зимском периоду 80,8% трудница имало је недостатак витамина Д. Закључак: Упркос чињеници да више од 77,3% трудница конзумира мултивитамине који садрже витамин Д, недостатак витамина Д је веома распрострањен међу трудницама, посебно међу трудницама и током зимских месеци.