English English: English - Klapuh-Bukvić, Nermina (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Diferencijacija leukocita je jedna od ključnih dijagnostičkih procedura u kliničkoj medicini i njihova tačna identifikacija u razmazu krvi je od suštinskog značaja. Svetlosna mikroskopija je referentna metoda za diferencijaciju leukocita, ali je dugotrajna i mora je obaviti visokokvalifikovani specijalista. Zbog toga su u hematološkim laboratorijama sve prisutniji automatski analizatori koji mogu precizno i tačno razlikovati krvne ćelije u ispitivanom uzorku. Cilj ovog rada je da se procene performanse analizatora Sysmex XN-3100, proizvođača SYSMEX CORPORATION, Kobe, Japan, sa fokusom na prednosti i nedostatke njegove digitalne mikroskopije u diferencijaciji leukocita. Metode: Urađena je digitalna optička mikroskopija na 253 uzorka sa primarnim podacima (preklasifikacijom) prikupljenim nakon završetka autoanalize. Pre validacije dobijenih rezultata, podatke je pregledao specijalista medicinske biohemije koji ih je potvrdio ili ispravio. Ovo je generisalo sekundarne podatke (reklasifikacija). Dve grupe podataka su statistički analizirane korišćenjem Passing-Bablokove regresione analize, Bland-Altmanove analize i Spirmanove korelacije. Rezultati: Dobijeni rezultati su pokazali jaku korelaciju između primarne i sekundarne analize u svim ćelijama (najviše u grupi limfocita (r=0,986), najniže u grupi eozinofila (r=0,870)) osim nezrelih granulocita i blasta (značajno odstupanje od linearnosti, p <0,01). Zaključci: Hematološki analizator Sysmex XN-3100 pokazuje visoke performanse u analizi i diferencijaciji leukocita pomoću digitalne mikroskopije, ali uzorci koji sadrže blaste i nezrele granulocite moraju biti dodatno analizirani svetlosnom mikroskopijom.