Otkrivanje genetske predispozicije i oksidativnog stresa u razvoju vitiliga i uloga veštačke inteligencije (AI) u dijagnostici i lečenju: Artificial intelligence (AI) in the diagnosis and management of vitiligo - Kocic, Hristina; Lotti, Torello; Jevtovic-Stoimenov, Tatjana; Wollina, Uwe; Valle, Yan; Lukic, Stevo; Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Vitiligo predstavlja autoimunsko oboljenje kompleksne genske i epigenetske etiologije, koje je praćeno progresivnom depigmentacijom kože. Nedavna dostignuća u oblasti veštačke inteligencije (AI) značajno su uticala na dijagnostiku i lečenje vitiliga. Genetska osnova vitiliga povezana je sa brojnim genskim polimorfizmima (SNP) na genima koji su povezani sa imunskom funkcijom, apoptozom i melanogeneziom, što zahteva integraciju AI za efikasniju dijagnostiku i personalizovanu terapiju. Genomske studije (Genome-wide association studies GWAS) identifikovale su mutacije na blizu 50 gena, uključujući između ostalih, PTPN1, PTPN22, NLRP1, FASLG i TYR. Ovi geni utiču na imunski odgovor i funkciju melanocita, pri čemu transkripcioni faktor Nuclear Factor kappa B (NF-κB) igra ključnu ulogu u inflamatornom odgovoru i redoks signalizaciji indukovanoj oksidativnim stresom, zajedno sa antioksidativnim enzimima GPx, GST, SOD i CAT. Tehnologije veštačke inteligencije pomažu u dijagnostikovanju vitiliga kombinovanjem podataka genetskih baza, kliničkih nalaza i imidžing tehnika, što omogućava precizniju klasifikaciju i personalizovanu strategiju lečenja. Analizom velikih skupova podataka, AI algoritmi mogu identifikovati obrasce u složenim genetskim markerima i kliničkim karakteristikama, olakšavajući raniju i precizniju detekciju vitiliga. Pored toga, pristupi zasnovani na AI mogu optimizovati praćenje terapije, omogućavajući procenu efikasnosti tretmana i napredovanja bolesti u realnom vremenu. Integracija AI u istraživanje genetske baze oboljenja poseduje potencijal da revolucionizuje način na koji se bolest može pratiti, poboljšavajući ishod lečenja pacijenata kroz personalizovane intervencije na bazi svih dostupnih podataka.