Faktorska analiza nivoa cinka u serumu, masnih kiselina, parametara oksidativnog stresa i suplementacije na rezultat potpomognute reproduktivne tehnologije - Veselinovic, Aleksandra; Kotur-Stevuljević, Jelena; Stojsavljević, Aleksandar; Bojović-Jović, Dragana; Arsić, Aleksandra; Paunović, Marija; Vučić, Vesna (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: neplodnost je i dalje preovlađujući globalni reproduktivni izazov koji značajno utiče na živote parova širom sveta. Na etiologiju neplodnosti mogu uticati različiti faktori koji pokazuju moguće odnose jedni sa drugima. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju faktori koji mogu da međusobno deluju i utiču na ishod trudnoće kod parova koji su podvrgnuti postupku potpomognute reproduktivne tehnologije. Metode: ova retrospektivna studija obuhvatila je 64 para (64 muškaraca i njihovih partnerki) koji su bili podvrgnuti proceduri potpomognute reproduktivne tehnologije, sa različitim ishodom trudnoće i životnim navikama. Ispitivani su biomarkeri antioksidativnog i statusa masnih kiselina u serumu muških i ženskih partnera, kao i koncentracija cinka u serumu i u seminalnoj plazmi muškaraca; kao i njihov uticaj na ishod potpomognute oplodnje. Rezultati: parametri su grupisani koristeći analizu glavnih komponenti i identifikovali tri faktora koji najviše doprinose uspešnosti oplodnje – parametri seminograma kod muškaraca i redoks status skor kod žena; suplementacija vitaminom D, magnezijumom i cinkom; i nivoi omega-3 i omega-6 masnih kiselina u serumu. Zaključak: Studija je zaključila da parametri seminograma, unos mikronutrijenata i nivoi Zn i omega-3 i omega-6 PUFA doprinose uspehu potpomognute reproduktivne tehnologije. Potrebne su dalje studije na većoj kohorti da bi se potvrdila prediktivna uloga ovih faktora na uspeh potpomognute reproduktivne tehnologije.