Promene nivoa metabolita sfingolipida u serumu pacijenata kod lokalno uznapredovalog karcinoma rektuma: pilot studija - Bjelanovic, Jasna; Nikolić, Aleksandra; Aslan, Mutay; Miladinov, Marko; Kotur, Nikola; Barišić, Goran; Dragićević, Sandra (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Sažetak Uvod: Promene u nivou sfingolipida mogu da doprinesu nastanku karcinoma rektuma, progresiji bolesti i odgovoru na terapiju usled njihove regulacije različitih bioloških procesa uključujući apoptozu. Cilj ove studije je bio da se analizira profil sfingolipida u serumu kod pacijenata sa karcinomom rektuma i da se ispita njegova povezanost sa apoptotskim statusom tkiva tumora i odgovorom na terapiju. Metode: Nivo ceramida (CER) i sfingomijelina (SM) je analiziran u serumu kod 22 pacijenta sa lokalno uznapredovalim karcinomom rektuma i kod 24 zdrave osobe pomoću ultrabrze tečne hromatografije kombinovane sa tandem masenom spektrometrijom. Ekspresija proapoptotskog gena BAX (BCL2 asocirjaući X, regulator apoptoze) i antiapoptotskog gena BCL2 (BCL2 regulator apoptoze) je analizirana pomoću metode kvantitativni PCR u realnom vremenu u uzorcima tumorskog tkiva i zdrave crevne sluznice kod pacijenata. Rezultati: Nivoi C18 CER, C22 CER, C24 CER, C18 SM i C24 SM su bili značajno niži u serumu pacijenata u odnosu na kontrolnu grupu (P<0,05). Za C20 CER, C22 CER i C24 CER je utvr|ena pozitivna korelacija sa pro-apoptotskim statusom tumorskog tkiva (r=0,619, P=0,018; r=0,694, P=0,006 i r=0,601, P=0,023, respektivno). Nije pronađena razlika u nivoima sfingolipida u serumu između pacijenata sa dobrim, umerenim i lošim odgovorom na terapiju. Zaključak: Ovi rezultati pokazuju povezanost sfingolipida sa karcinomom rektuma. Međutim, neophodna su dalja istraživanja koja bi obuhvatila veći broj ispitanika kako bi se razjasnila povezanost sfingolipidnih metabolita sa odgovorom na terapiju. Ključne reči: apoptoza, neoadjuvantna hemioradioterapija, karcinom rektuma, sfingolipidi