Analiza značaja ekspresije CARD11 i MIO1G u plućnoj tuberkulozi i njena prediktivna vrednost za prognozu recidiva - Chang, Tingting; Liu, Fengxia; Lin, Shengxun; Li, Li; Xu, Bei (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Tuberkuloza pluća (PTB) je jedna od najčešćih zaraznih bolesti širom sveta, sa izuzetno visokim morbiditetom i mortalitetom. Duboko razumevanje molekularne patogeneze PTB-a je ključno za pronalaženje novih dijagnostičkih i terapijskih pristupa u budućnosti. U ovoj studiji identifikovali smo 52 različito izražena gena (DEG), koji su se sastojali od 422 čvora i 2853 ivice, iz skupa podataka GSE34608 u bazi podataka Gene Ekpression Omnibus (GEO). Ovi DEG-ovi su bili sastavljeni od 422 čvora i 2.853 ivice. Analiza funkcionalnog obogaćivanja otkrila je da su CARD11 i MIO1G usko povezani sa aktivacijom T-ćelija. Daljom analizom kliničkih slučajeva, otkrili smo da je ekspresija CARD11 i MIO1G u perifernoj krvi pacijenata sa PTB bila niža nego kod zdravih osoba, što pokazuje odličnu dijagnostičku vrednost kako za dijagnozu PTB-a, tako i za prognozu recidiva. Dakle, CARD11 i MIO1G su obećavajući indikatori za procenu PTB-a u budućnosti.