Uticaj pola na korelaciju biohemijskih parametara sa težinom KOVID pneumonije i potrebe za primenom kiseonične/mehaničke potpore: Uticaj pola na korelaciju biohemijskih parametara sa tezinom KOVID pneumonije - Janković, Jelena; Stjepanovic, Mihailo; Maric, Nikola; Belic, Slobodan (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Uvod: Pandemija COVID-19 je izazvala globalni medicinski, ekonomski i socijalni problem. Visoka stopa zaraze, heterogena klinička slika, nedostatak prethodnih podataka i nepostojanje standardizovanog protokola lečenja su doveli do potrebe za daljom analizom, kako bi se ovi problem prevazišli u slučaju potencijalne nove pandemije. Analizirali smo moguću korelaciju između pola, laboratorijskih nalaza i težine bolesti sa potrebom za kiseonikom ili mehaničkom ventilacijom. Metode: Uključeno je 100 pacijenata sa potvrđenom infekcijom virusom SARS-CoV-2. Zabeležene su osnovne karakteristike koje su uključivale starost, pol, istoriju pušenja, BMI, terapiju kiseonikom ili potrebu za mehaničkom ventilacionom potporom. Vrsta i težina radiografskog nalaza utvrđena je skenerom grudnog koša. Rezultati:Većina naših pacijenata bila je starija od 61 godine (58.6%), muškog pola (57.6%) i imali su teške radiografske manifestacije COVID-19 infekcije (bilateralna pneumonija 29.3%, ARDS 35.4%), a samo 20.2% nije zahtevalo dodatnu primenu kiseonične terapije. U pogledu pola i laboratorijskih nalaza, muškarci su pokazali statistički značajno veće vrednosti CRP, limfocita, LDH i feritina (96.4 vs 87.1, p=0.014; 1.17 vs 0.84, p=0.048; 674.8 vs 609.1, p=0.031; 1263 vs 578.4, p=0.001). Teži radiološki nalaz pokazao je pozitivnu korelaciju sa potrebom za HFNC i/ili (N)IMV (p=0.021 i p=0.032), kao i sa višim vrednostima leukocita, LDH i feritina (p=0.042, p=0.035 i p=0.017). Zaključak: Prisutne su razlike između kliničke manifestacije bolesti i analiziranih laboratorijskih markera između polova; razlika najverovatnije postoji i između drugih laboratorijskih parametara, je su neophodna dalja istraživanja kako bi isti otkrili.