Istraživanje nedostatka 25-hidroksivitamina D kod zdravih odraslih osoba starosti 18-65 godina u Istanbulu.: Istraživanje nedostatka 25-hidroksi vitamina D kod zdravih odraslih osoba - Ulfer, Gozde (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Pozadina: Odrediti prevalenciju nedostatka 25-hidroksi vitamina D (25(OH)D) kod zdravih odraslih pacijenata koji su se javili našoj bolnici u provinciji Istanbul i predstaviti razliku između nivoa vitamina 25(OH)D prema polu, starosnoj grupi , godišnje doba i mesec. Materijali i metode: Retrospektivno su analizirani nivoi vitamina 25(OH)D kod 9.778 odraslih koji su se javili na internu ambulantu naše bolnice u periodu od januara 2022. do decembra 2023. godine. Pojedinci sa hroničnim poremećajima isključeni su iz studije. Odrasli pacijenti uključeni u studiju podeljeni su u dve grupe prema starosti (18-50 i 51-65 godina). Nivoi 25(OH)D u serumu mereni su metodom elektrohemiluminiscentnog imunoeseja. Nivo 25(OH)D u serumu smatran je deficitarnim ako je ispod 20 ng/mL, nedovoljnim ako je 20-30 ng/mL i dovoljnim ako je iznad 30 ng/mL. Nivoi 25(OH)D pacijenata su ispitivani prema starosti, polu, godišnjem dobu i mesecu. Rezultati: Nakon merenja, nivoi vitamina D su bili deficitarni kod 57,2% pacijenata (n=5.592), nedovoljni kod 28.2% (n=2.756), a dovoljni kod 14.6% (n=1.430). Prosečan nivo vitamina D u starosnoj grupi od 18-50 godina bio je značajno niži nego u starosnoj grupi 51-65 (p=0,001; p<0,01). Nivo vitamina D se nije statistički značajno razlikovao prema polu (p=0,085, p>0,05). Srednji nivoi vitamina D bili su 17,99±10,88 ng/mL zimi, 18,11±12,69 ng/mL u proleće, 22,08±11,58 ng/mL leti i 21,67±10,82 ng/mL u jesen. Postojale su statistički značajne razlike prema sezoni i mesecu bolničke prezentacije (p=0,001; p<0,01). Zaključak: Prevalencija nedostatka vitamina D (ispod 20 ng/mL) kod zdravih odraslih osoba starosti 18-65 godina u Istanbulu iznosila je 57,2%. Ova prevalencija je varirala u zavisnosti od godišnjih doba i meseci, što ukazuje da se sunčeva svetlost ne koristi dovoljno. Nedostatak vitamina D u Istanbulu predstavlja veliki problem koji treba otkloniti.