Serumske vrednosti galektina-3 i fibroblastnog faktora rasta-23 u odnosu na dijabetes tip 2 i kardiovaskularni rizik: Galectin-3 and FGF-23 in relation to diabetes and CV risk - Klisic, Aleksandra; Gluscevic, Sanja; Karakasis, Paschalis; Kotur-Stevuljevic, Jelena; Ninic, Ana (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Uvod i cilj: Klinička primena galektina-3 i fibroblastnog faktora rasta-23 (FGF-23) zahteva dodatna istraživanja s obzirom da su dosadašnje studije pokazale oprečne rezultate u odnosu na dijabetes tip 2 i kardiovaskularni rizik. S tim u vezi, cilj ovog istraživanja je bio da ispita galektin-3 i FGF-23 kod pacijenata sa dijabetesom tip 2, kao i da se ispita potencijalna povezanost ovih biomarkera sa skorom aterosklerotskog kardiovaskularnog rizika (ASCVD) u adultnoj crnogorskoj populaciji. Metode: Ukupno 35 pacijenata obolelih od dijabetesa i 36 ispitanika koji su činili kontrolnu grupu su konsekutivno uključeni u istraživanje. Serumske vrednosti galektina-3 and FGF-23 su merene ELISA metodom. ASCVD skor rizika je izračunat. Rezultati: Veće serumske vrednosti galektina-3 su zabeležene kod pacijenata obolelih od dijabetesa tip 2 (p=0,016) u poređenju sa kontrolnom grupom. Porast nivoa galektina-3 za 1 jedinicu pokazao je 8,5% veću vjerovatnoću za pojavu dijabetesa (OR=1,085, p=0,015). Vrednosti FGF-23 se nisu razlikovale među ispitivanim grupama. Serumske vrednosti galektina-3 su korelirale sa FGF-23 (ρ=0,390, p=0,001). I galektin-3 (ρ=0,306, p=0,010) i FGF-23 (ρ=0,332, p=0,005) su korelirali sa ASCVD skorom rizika u Spearman-ovoj korelacionoj analizi, ali ove korelacije nisu zadržane u binarnoj logističkoj regresionoj analizi. Zaključak: Serumske vrednosti galektina-3, ali ne i FGF-23 su veće kod pacijenata obolelih od dijabetesa tip 2. Serumske vrednosti galektina-3 su korelirale sa FGF-23. Premda su oba biomarkera korelirala sa ASCVD skorom rizika, dublja statistička analiza nije potvrdila nezavisnu povezanost ovih biomarkera sa kardiovaskularnim rizikom. Potrebna su istraživanja na većem broju ispitanika da dodatno istraže ulogu ovih biomarkera u dijabetesu tip 2.