Hemofagocitna limfohistiocitoza kod pacijenta sa "T-cell/histiocyte-rich" difuznim B-krupnoćelijskim limfomom: Prikaz slučaja i pregled literature - Pešić, Andrej; Vuković, Vojin; Kozarac, Sofija; Otašević, Vladimir; Bibić, Tamara; Mihaljević, Biljana; Antić, Darko (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je redak, životno ugrožavajući poremećaj koji se karakteriše disfunkcijom NK ćelija i citotoksičnih limfocita. Prikazujemo redak slučaj pacijenta sa dijagnozom HLH sa tegobama u vidu perzistentne temperature u toku lečenja refraktarnog “T-cell/histiocyte-rich” difuznog B-ćelijskog limfoma (TCHRBCL), izdvajajući izazove u lečenju ovakvog profila pacijenta. Uz osvrt na naš pregled literature, ovo je prvi opisan slučaj HLH koji se javio nekoliko meseci nakon početka lečenja TCHRBCL, a ne u uskoj vremenskoj korelaciji sa dijagnozom limfoma.