Adipokini i njihova uloga u akutnom pankreatitisu: Adipokini u akutnom pankreatitisu - Rafaqat, Saira; Radoman Vujacic, Irena; Patoulias, Dimitrios; Khurshid, Huma; Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Akutni pankreatitis (AP) se karakteriše inflamatornim odgovorom koji vodi edemu i hemoragiji tkiva pankreasa. U težim stanjima može voditi i nekrozi pankreasa. Adipokini su biološki aktivni molekuli koje sekretuje masno tkivo, a koji imaju širok spektar dejstva. Adipokini i citokini nisu samo produkt belog masnog tkiva, već i masnog tkiva koje okružuje pankreas, igrajući važnu ulogu u inflamatornom odgovoru organizma. Prisustvo uvećanog masnog tkiva, često povezano sa gojaznošću, dovodi se u vezu sa pojačanim inflamatornim odgovorom u slučajevima AP. Podaci iz literature ukazuju na veliki broj otkrivenih adipokina. Ovaj revijski članak predstavlja prikaz uloge pojedinih adipokina u AP. Adipokini mogu biti obećavajući dijagnostički i terapijski biomarkeri u AP. Ipak, potrebna su dublja saznanja o signalnim putevima adipokina i potencijalnoj terapijskoj ulozi ovih biomarkera u AP.