Galectin 3 rs4644 genski polimorfizam je povezan sa metaboličkim parametrima u populaciji adolescenata u Srbiji - Vidovic, Vanja; Novaković, Ivana; Damnjanović, Tatjana; Radić Savić, Žana; Vidović, Stojko; Škrbić, Ranko; Maksimović, Nela (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Sažetak Uvod: Među brojnim genima koji se analiziraju kako bi se razumela genetička osova gojaznosti i metaboličkih parametara, vrlo je malo studija koje su istraživale ulogu LGALS3 gena, posebno u populaciji dece i adolescenata. U opštoj populaciji utvrđena je pozitivna korelacija nivoa cirkulišućeg galaktina sa poremećenim nivoom glukoze u krvi, visokim krvnim pritiskom i višim vrednostima lipida u serumu. Cilj ove studije je bio da se ispita moguća povezanost rs4644 polimorfizma sa indeksom telesne mase, glikemijom i lipidnim statusom kod adolescenata u Srbiji. Metode: Studija je obuhvatila 72 dečaka i 79 devojčica uzrasta 15 godina. U grupi dečaka 51 (67,1%) je imalo normalan ITM, 11(14,5%) su bili preuhranjeni, dok je 14 (18,4%) bilo gojazno. U grupi devojčica, 53 (63,9%) je imalo normalan ITM, 16 (19,3%) su bile preuhranjene, dok je 14 (16,9%) bilo gojazno. Diabetes tip 1 ili 2, genetički sindromi, sistemska zapaljenja, kardiovaskularne i maligne bolesti su bili kriterijumi za isključivanje iz studije. Genotipizacija je vršena pomoću Real time PCR-a. Rezultati: Devojčice nosioci CC genotipa su imale statistički više vrednosti ITM i triglicerda u odnosu na devojčice nosioce CA+AA genotipova, p=0.041 i p=0.045, respektivno. Veća učestalost gojaznosti je utvrđena u grupi devojčica koje su bile nosioci CC genotipa, p=0.049. Nije uočena statistički značajna povezanost između ostalih analiziranih parametara ni u jednoj ispitivanoj grupi. Zaključak: Naše istraživanje ukazuje na povezanost između CC genotipa rs4644 polimorfizma sa gojaznosšću i višim nivoom srednjih vrednosti triglicerida u grupi devojčica.