Značaj Galaktina-3 i N-terminalnog pro B-tipa natruretskog peptida u predviđanju atrijalne fibrilacije nakon kardiohirurške procedure: Bimarkeri i postoperativna atrijalna fibrilacija - Mladenovic, Nikola; Zdravković, Ranko; Velicki, Lazar; Drljević Todić, Vanja; Todić, Mirko; Maletin, Seđan; Mladenović, Aleksandra; Petrović, Nemanja; Okiljević, Bogdan; Nikolić, Valentina; Pavlović, Milan; Krtinić, Dane; et al. (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod: Postoperativna atrijalna fibrilacije (POAF) je učestala komplikacija nakon kardiohirurških procedura. Povezana je sa produženim hospitalnim lečenjem, povećanim morbiditetom, stopom mortaliteta i finansiskim troškovima. Cilj rada je bio da se utvrdi povezanost nivoa Galektina-3 i N-terminalnog pro-B-tipa natriuretskog peptida (NT-proBNP) sa POAF nakon kardiohirurške operacije. Pacijenti i metode: Prospektivna studija obuhvata bolesnike starosti od 18-85 godina, hospitalizovanih radi elektivne operacije aorto koronarnog bajpasa (CABG) ili CABG sa zamenom aortnog zaliska. Nivoi Galektina-3 i NT-proBNP iz krvi mereni su preoperativno i postoperativnog 1. i 7. dana. Rezultati: U istraživanju je uključeno 103 bolesnika. PAOF je zabeležena kod 45 bolesnika. Prosečna starost bolesnika kod kojih je registrovan POAF bila je 68,8 godina, dok je kod ostalih bila 65,5 godina (n=0,028). Nivoi Galektina-3 i NT-proBNP nisu se razlikovali kod bolesnika koji su razvili POAF, a ni kod onih kojima nije registrovana POAF u sva tri merenja. Promene nivoa Galektin-3 prvog postoperativnog dana imaju statistički značajnu vrednost za predviđanje POAF (AUC=0.627 [0.509-0.745], p<0.05). Smanjenje nivoa Galektina-3 prvog postoperativnog dana za preko 17% dovodi do povećanog rizika od razvoj POAF . Zaključak: Preoperativne vrednosti Galektina-3 i NT-proBNP nisu povezani sa razvojem POAF nakon kardiohirurške intervencije. Jedina povezanost koju smo zabeležili je da smanjene vrednosti Galektina-3 prvog postoperativnog dana za preko 17% mogu biti prediktor za POAF.