Interakcija oksidativnog stresa i inflamacije kod pedijatrijskih pacijenata sa nefrotskim sindromom - Simachew, Yonas Mulat; Mihajlović, Marija; Antonić, Tamara; Miloševski-Lomić, Gordana; Peco-Antić, Amira; Jovanović , Dragana; Paripović, Dušan; Stefanović, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Kratak sadržaj Uvod: Patofiziološki mehanizmi ključni u razvoju nefrotskog sindroma (NS) u pedijatrijskoj populaciji još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Ova studija ima za cilj proučavanje sinergističkog delovanja oksidativnog stresa i inflamacije u patogenezi NS. Takođe, jedan od ciljeva ove studije je i ispitivanje veze hipertenzije sa stepenom oksidativnog stresa i inflamacije kod pacijenata u akutnoj fazi bolesti. Metode: U studiju je uključeno 33 dece sa NS uzrasta od 2 do 9 godina. Uzorci krvi su prikupljeni tokom akutne faze i remisije. Od parametara oksidativnog statusa određivani su: totalni oksidativni status (TOS), uznapredovali proizvodi oksidacije proteina (AOPP), balans prooksidans-antioksidans (PAB), sulfhidrilne grupe (-SH), paraoksonaza 1(PON1) i ukupan antioksidativni status (TAS) u serumu su mereni spektrofometrijski, a od parametara inflamacije su pentraksin 3 (PTX3), leptin, ligand programirane smrti ćelije 1(PD-L1) i E-kadherin određivani metodom enzimskog imunosorbentnog testa (ELISA). Rezultati: Pacijenti sa NS i hipertenzijom imali su značajno više nivoe AOPP i TOS (p=0.029 i p=0.003,respektivno). U akutnoj fazi bolesti su uočene nižu aktivnost –SH i PON1 u poređenju sa remisijom (p<0.001,za oba). Nivoi PTX 3 su bili viši, dok su nivoi leptina bili niži tokom akutne faze (p<0.001,za oba). PTX 3 je korelirao sa AOPP i TAS u akutnoj fazi, ali ne i u remisiji (rs=0.42, p=0.027 i rs=0.43, p=0.025,respektivno). U akutnooj fazi utvrđena je negativna korelacija između AOPP i leptina, koja je nestala u remisiji (rs=-0.42, p=0.028). Zaključak: Rezultati ove studije ukazuju da hipertenzija utiče na markere oksidativnog stresa, a smanjeni antioksidativni kapacitet može doprineti razvoju NS. PTX3 se pojavljuje kao potencijalni marker aktivnosti bolesti, što ukazuje na dinamičku vezu između inflamacije i oksidativnog stresa. Leptin može igrati ulogu u oksidativnom stresu u NS. Spisak skraćenica: AOPP, napredni oksidacioni proteinski proivodi; BMI, indeks telesne mase; DBP, dijastolni krvni pritisak; ELISA, enzimski imunosorbentni test; HDL-C, holesterol lipoproteina visoke gustine; LDL-C, holesterol lipoproteina niske gustine; ukupan antioksidativni status; PAB, balans prooksidans-antioksidans; SH, sulfhidril grupa; SBP, sistolni krvni pritisak; PON1, paraoksonaza 1; PTX3, pentrakin 3; PD-L1, ligand programirane smrti ćelije 1; TC, ukupni holesterol; TG, Triglicerid; TAS, ukupni antioksidativni status; TOS, totalni oksidacioni status.