Biomarkeri oksidativnog stresa i metabolički biomarkeri kod pacijenata obolelih od psorijaze: Oksidativni stres i psorijaza - Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod i cilj: Psorijaza je autoinflamatorno oboljenje koje zahvata ne samo kožu, već i brojne organe i povezano je sa brojnim komorbiditetima. Oksidativni stres i inflamacija igraju glavnu ulogu u patogenezi ovog oboljenja. Kada su u pitanju biomarkeri oksidativnog stresa, studije pokazuju oprečne rezultate. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se ispita potencijalna povezanost biomarkera oksidativnog stresa, inflamacije i metaboličkih parametara sa težinom bolesti kod pacijenata sa psorijazom. Metode: Ova studija slučajeva i kontrola obuhvatila je 35 pacijenata sa psorijazom, koliko i zdravih ispitanika uparenih po godinama starosti, polu i indeksu telesne mase. Metabolički i biomarkeri oksidativnog stresa [tj., malondialdehid (MDA), produkti uznapredoovale oksidacije proteina (AOPP) i katalaza (CAT)] su mereni. Analiza glavnih komponenti (PCA) je primenjena da smanji broj varijabli u manje grupe faktora. Rezultati: Veće vrednosti AOPP (p<0,01) i aktivnosti CAT (p<0,001), bez postojanja razlike u MDA vrednostima uočene su kod pacijenata sa psorijazom u poređenju sa kontrolnom grupom. Multivarijantna binarna logistička regresiona analiza pokazala je da je kombinacija metaboličkih faktora (tj., glukoze i triglicerida) i renalnih faktora (tj., kreatinin i urea) najbolji model koji predviđa Psoriasis Area and Severity Indeksa (PASI) >10, dok je oksidativni stres-hepatični faktor (tj., MDA i alanin aminotransferaza) najbolji prediktor Dermatology Life Quality Indeksa (DLQI) >20. Zaključak: “Multimarker” pristup (metabolički, renalni i oksidativni stres-hepatični faktor) se pokazao boljim prediktorom težine bolesti kod pacijenata obolelih od psorijaze nego bilo koji pojedinačni ispitivani biomarker.