Cardiorespiratory fitness mediates cortisol and lactate responses to winter and summer marches: VO2max associated cortisol and lactate responses to marching - Pesic, Deniel; Djukic, Mirjana; Stanojevic, Ivan; Živkovic, Vladimir; Bolevich, Sergey; Bolevich, Stefani; Jakovljevic, Vladimir (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod: Nije istraženo u kojoj meri su homeostatski regulisani fiziološki procesi (uključujući i kardiorespiratornu kondiciju, izražena kao VO2max) uključeni u odgovor na fizičke stresore (u šta spadaju aklimatizacija i marširanje), te smo nameravli da ovu procenu napravimo na bazi izmerenih nivoa kortizola i laktata u krvi kod osoba izloženih letnjoj i zimskoj aklimatizaciji i marširanjima. Metode: Dve grupe mladića, sa lošijom (PCF; n=9) i boljom fizičkom kondicijom (GCF; n=21), prema graničnoj vrednosti VO2max od 40mL O2/kg/min, su marširali 15 km prosečnom brzinom 6-7 km/h, zimi (5˚C) i leti (32˚C). Uzorkovanje krvi je obavljeno u jutarnjim časovima (10h) pre i neposredno posle marša, dok se puls učesnika još nije smirio, a analizu kortzola i laktata je obavljena rutinskim metodama. Rezultati: Bazalni nivoi kortizola su bili značajno povišeni na 5°C u PCF grupi. Nakon marširanja, nivo kortizola se značajno smanjio u obe grupe, samo na 5°C. Bazalni nivoi laktata i posle marširanja su bili značajno povišeni samo na 32°C, i to samo u GCF grupi. Zaključci: Izlaganje hladnom vremenu predstavlja veći stres za organizam nego toplom vremenu i fizička aktivnost smanjuje stres uzrokovan hladnoćom, nezavisno od kondicije. Osobe sa lošijom kondicijom su podložnije stresu usled izlaganja tvisokim ili niskim tempraturama. Bazalni nivoi laktata i oni nakon marširanja su povećani (uz niži nivo kortizola) na 32°C, samo kod osoba sa boljom fizičkom kondicijom, potrvrđujući da je njihov energetski metabolizam znatnije oslonjen na laktatni metabolizam i da su pod manjim stresom u ovakvim okolnostima.