Značaj biomarkera inflamacije u predikciji aktivnosti lupus nefritisa : Biomarkeri u predikciji aktivnosti lupus nefritisa - Rabrenović, Dr sc. med. Violeta; Petrovic, Milica; Rabrenovic, Milorad; Pilcevic , Dejan; Rancic, Nemanja (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod/Cilj: Lupus nefritis (LN) je jedna od najozbiljnijih manifestacija sistemskog eritemskog lupusa (SLE). Sve je više studija u kojima se ispituju uloge različitih biomarkera koji bi olakšali dijagnostiku, praćenje aktivnosti LN, pojavu relapsa kao i pravo vreme za uvođenje terapije održavanja. Naš cilj je bio da ispitamo važnost određivanja neutrofilno/limfocitnog odnosa (NLR), trombocitno/limfocitnog odnosa (PLR), sistemskog imunsko inflamatornog indeksa (SII) i indeksa sistemskog inflamatornog odgovora (SIRI) u LN, upoređujući njihov značaj sa drugim standardnim parametri aktivne bolesti. Materijal i metode: Kliničkim ispitivanjem obuhvaćena je grupa od 89 pacijenata, od kojih 66 sa LN (34 sa aktivnom i 32 sa LN u remisiji) i 23 bolesnika u kontrolnoj grupi - bez autoimunske bolesti. Ispitivani parametri bili su: CRP, CBC, kreatinin, albumin, GFR, C3, C4, ANA, anti ds DNK At, u urinu: analiza sedimenta, proteinurija i Up/cre. Određivali smo i izvedene markere: NLR, PLR, SIRI, SII i njihovu korelaciju sa drugim parametrima aktivne bolesti. Rezultati: Poređenjem grupe sa aktivnom LN sa LN u remisiji i kontrolne grupe, dobijena je statistički značajna razlika za CRP (p=0,004), a za RBV i hemoglobin, albumin, C3, ANA i anti ds DNK At (p< 0,001) i za parametre urina, SLEDAI/r, proteinuriju 24č. i odnos Up/cre. Upoređujući markere: NLR, PLR, SIRI, SII između grupa, uočava se značajna razlika za sve odabrane parametre, za NLR je bila najizraženija (p<0,001). U aktivnom LN, NLR je korelirao sa CRP, kreatininom i GFR, ANA i proteinurijom 24h, PLR sa kreatininom, ANA, proteinurijom 24h, a SIRI i SII sa CRP, kreatininom i ANA. NLR je bio parametar sa najvećim značajem u korelaciji sa: C3, SLEDAI/r i proteinurijom (p=0,000), ANA (p=0,001), anti ds DNK Ab (p= 0,004) i Up/cre (p= 0,018) . Zaključak: Rezultati našeg ispitivanja su ukazali da su NLR, PLR, SIRI, SII povišeni u grupi pacijenata sa aktivnom LN, te da korelacije NLR i PLR sa drugim parametrima aktivnosti mogu biti značajne za procenu aktivnosti LN.