Смањење потребе за поновљеним тестирањем урина на лекове са сивом зоном одређеном мерном несигурношћу: Gray Zone for Urine Drug Testing - Huysal, Kağan; Yasemin; Çağlak, Hatice Azra; Yeşil, Meryem Rümeysa (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
çeviri Arama Modları Arama Sonuçları Çeviri Sonucu İngilizce Sırpça Позадина На почетном тесту скрининга урина на недозвољене супстанце, ако је концентрација супстанце на или изнад утврђеног законског прага, пријављује се као позитивна. Поновљено тестирање са истим узорком ради верификације пре пријављивања је уобичајена пракса клиничких лабораторија. Ова студија је имала за циљ да утврди да ли се резултати мерне несигурности (МУ) могу користити за откривање сиве зоне како би се смањила поновљена тестирања. Материјали и методе Ретроспективна студија која користи податке из … ….. …… ……. лабораторијски информациони систем између 1.јануара 2020. и 1.јула 2022. године. Израчунате су МУ вредности за параметре амфетамина, канабиноида, кокаина и опиоида у урину коришћењем АДВИА Цхемистри реагенса (Сиеменс Хеалтхцаре Диагностиц Инц., Немачка) на Сиеменс АДВИА 1800 хемијском анализатору. Сива зона је дефинисана као гранична вредност ± МУ. Анализирани су узорци који су анализирани два пута у року од једног сата пре него што су пријављени за исти узорак урина. Резултати Од укупно 31.839 пацијената (16-65 година), поновљени су узорци урина, 319 амфетамина, 198 канабиноида, 112 кокаина и 125 тестова опијата. Просечна одступања између резултата поновљених тестова била су -7,64 (95% ЦИ: -13,71 до -1,57) за амфетамин и 1,16 (95% ЦИ: 0,31 до 2,01) за резултате канабиноида. Десет резултата теста на амфетамин, 12 канабиноида и 2 на кокаин промењено је са позитивних на негативне или негативне на позитивне на поновном тестирању, све у оквиру нивоа сиве зоне дефинисане МУ вредношћу. Закључци Неопходно је дефинисати сиву зону око граничне вредности за сваку недозвољену супстанцу на основу њеног МУ за поновно тестирање.