Izmenjen profil masnih kiselina eritrocita pacijenata sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom - negativna korelacija nivoa DHA i pozitivna korelacija nivoa MUFA sa trajanjem bolesti: Izmenjen MK sastav eritrocita ALS pacijenata - Minic, Rajna; Arsic, Aleksandra; Kojadinovic, Milica; Palibrk, Aleksa; Đorđević, Brižita; Stević, Zorica (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Dostupni literaturni podaci ističu značaj metaboličkih promena kod amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Sa ciljem da istražimo moguće rane metaboličke promene analizirali smo sastav masnih kiselina (MK) eritrocita kod novodijagnostikovanih ALS pacijenata da bi videli da li nivoi masnih kiselina koreliraju sa ALSFRS-R ocenom ili trajanjem bolesti. Stepen oštećenja motoričke funkcije procenjivan je ALSFRS-R skalom pri početnoj proceni. Studija je obuhvatila 26 klinički dijagnostikovanih ALS pacijenata, srednja vrednost ALSFRS-R bila je 38±8. Kontrolnu grupu činilo je 26 zdravih dobrovoljaca. Profil masnih kiselina membrana eritrocita je analiziran gasno-tečnom hromatografijom. Značajno viši nivoi palmitinske kiseline i ukupnih zasićenih MK nađeni su kod ALS pacijenata. Ukupne mononezasićene MK, palmitoleinska, vakcenska i oleinska kiselina takođe su bile značajno povećane kod ALS pacijenata. Nivoi eikozapentaenske kiseline, dokozapentaenske kiseline, ukupne polinezasićene MK (PUFA) i n-6 PUFA bili su značajno niži kod pacijenata sa ALS. Pored toga, α-linolenska kiselina, prekursor porodice n-3 PUFA, uopšte nije detektovana kod ALS pacijenata. Nismo pronašli značajnu korelaciju između ALSFRS-R ocene i nivoa pojedinačnih analiziranih MK. Umerena negativna korelacija je pronađena između trajanja bolesti i nivoa DHA, a nađena je pozitivna korelacija trajanja bolesti sa nivoom MUFA. Prikazani eksperimentalni dokazi mogu doprineti oblikovanju korisne nutritivne intervencije.