LOW PLATELETCRIT IS ASSOCIATED WITH REDUCED PROGRESSION – FREE AND OVERALL SURVIVAL IN CHRONIC LYMPHOCYTIC LEUKEMIA: Trombociti i hronična limfocitna leukemija - Ozbalci, Demircan; Alanoglu, Emine Guchan; Findos, Eda; Eroglu, Hande Nur (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
BACKGROUD Promene trombocita i srednjeg volumena trombocita (MPV) i patogeneze hronične limfocitne leukemije (CLL) su povezane sa različitim inflamatornim poremećajima. Procenjen je prognostički uticaj trombocita i MPV. METODE Nivoi MPV i trombocita u HLL i kontrolnoj grupi su upoređeni, a zatim kod pacijenata sa CLL, dodatne bolesti, broj leukocita, broj trombocita, laktat dehidrogenaza, Rai stadijum, opstanak bez progresije i ukupno preživljavanje, mutacije, ako ih ima, i hemoterapija, ako ih ima. , snimljeni su. Zatim je procenjen odnos između vrednosti MPV i trombocita i ovih parametara kod pacijenata sa CLL. REZULTATI Utvrđeno je da su vrednosti trombocita i trombocita značajno niže kod pacijenata sa CLL u odnosu na kontrolnu grupu (p<0,001) za oba. Vrednosti trombocita i MPV kod pacijenata koji nisu primali hemoterapiju su bile veće od onih koji su primali hemoterapiju (p=0,03, p=0,02, respektivno). Kod starijih od 75 godina, vrednost trombocita manja od 0,1565 %, nivo trombocita ispod 175k109/L i broj leukocita veći od 53,5k109/L značajno smanjuju ukupno preživljavanje. Muški pol, povećanje u svakoj fazi, trombocitni kritični broj manji od 0,1565 % i broj leukocita veći od 53,5 k 109/L bili su povezani sa smanjenim preživljavanjem bez terapije kod pacijenata sa CLL. ZAKLJUČAK Plateletcrit je održiv prognostički marker za definisanje preživljavanja bez lečenja i ukupnog preživljavanja.